RAMAZAN AYI

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ  
شَهْرُرَمَضَانَ الَّذِيَ أُنزِلَ فِيهِ الْقُرْآنُ هُدًى لِّلنَّاسِ وَبَيِّنَاتٍ مِّنَ الْهُدَى وَالْفُرْقَان

Muhterem Müslümanlar
11 aylık uzunca bir mesafeden uçup gelen Ramazan kuşu, bugün itibariyle gönül dallarımıza konmuş, otağını ve çadırını gönül yurdumuza kurmuş bulunmaktadır. Bu devlet kuşunun misafirlik süresi Yüce Rabbimizin de inayetiyle bir ay kadar sürecektir. Mevlâmız sağ-salim tamamına erdirsin.

On bir aylık yoldan geldin
Müminlere misafir oldun
Bereket olup hanemize doldun
Sefa geldin ey Mübarek Ramazan

Evvelin rahmet, ortan mağfiret
Sonun cehennemden âzât ettirmek
Buyurmuştur Hazret-i Muhammed
Sefa geldin ey Mübarek Ramazan (Ramazan İlahisi az değişiklikle)

Değerli Müminler
Mübarek Ramazan ayı, gelişiyle yaşadığımız hazan mevsimlerini bahar, zifiri karanlıkta boğulmuş gecelerimizi nurlu birer nehar yapacaktır. Gelişiyle kayıpların yerini kazançlar, israfların yerini ikramlar alacaktır. İkramı sonsuz Mevlâ’mızın kullarına tahsis ettiği bu mevsimi ganimet bilenlere ne mutlu.

Aziz Cemaat
Ramazan ayı, İslamiyet’in doğuşunun, Kur’an-ı Kerim’in indirilişinin ve peygamberler Sultanının risâlet göreviyle şereflenmesinin yıldönümünü içinde barındıran bir aydır. O muhteşem günün hatırına Ramazan ayında tuttuğumuz oruçlarla Meleklerce bir kıvam yakalayacağımızdan, cehennem kapıları sıkıca kapatılacak, şeytanlar zincirlere ve prangalara vurulacaktır.

Mânevî kazanımlarıyla insanın başını döndüren sihirli sahur vakitleri bu aydadır. Gün boyu yaşadığımız melek keyfiyetinden insanlık fıtratına döndüğümüz ve bu halimizle şeref bulduğumuz iftar vakitleri bu aydadır. Yemek-içmek gibi mübah olduğu halde birtakım beşeri ihtiyaçlarımızı sınırladığımızdan ve ertelediğimizden ötürü rûhânîlerle atbaşı yaşadığımız bir ayın ardından insan ve müslüman oluşumuza karşı şükrün bir nişanesi olarak verilen fitreler bu aydadır. Servetimizi temizlemekle kalmayıp mânevî dünyamızı da saflaştırması için verilen zekâtlar genellikle bu aydadır. Bazıları itibariyle yaratıldıkları günden bugüne ömürleri namazla geçmiş olan melekleri kıskandırırcasına hergün kılınan ve dünya telaşesinden uzaklaştırıp huzur renkli, sükûnet desenli rahatlıklar limanına bizleri demirleyen teravihler bu aydadır. Rasul-ü Emin ile Cibril-i Emin arasında her Ramazan gerçekleşen arza geleneğinin canlı tutulması adına icra edilen mukabeleler bu aydadır. En önemlisi, yapılan kulluğun binlerce kat değer bulduğu, müminlerin kadr ü kıymetlerinin arttığı kadir gecesi yine bu aydadır. İnanıp sevabını Allah’tan umarak tutulan oruçlar ve kılınan teravihler sebebiyle geçmiş günahlardan arınıp sıyrılmak ve nihayetinde firdevs cennetlerinin yamaçlarında yaşanan bayram sevinçlerine benzer sevinçleri yaşamak ve bayramlaşmak yine bu ayın sonundadır.

Sefâ geldin izzet ile
Dahî azim nimet ile
Mü’minlere rahmet ile
Şehr-i Ramazan merhaba
 
Mü’minlerin bayramıdır
On bir ayın sultanıdır
Hakk’ın bize fermanıdır
Şehr-i Ramazan merhaba (Yunus Emre’den az değişiklikle)

Değerli Kardeşlerim
Bir ay boyunca Ramazan ayının getirmiş olduğu ilahî atmosferi bozmamaya çalışalım. Bu ayda her zamankinden daha samimi ve daha içten davranalım. Tavır ve davranışlarımızla güleryüz ve tatlı dil elbiselerimizi takınalım. Dost-ahbab, hısım-akraba ve konu-komşu ilişkilerini birkez daha gözden geçirip ilişkilerimizi temize çekelim. Uzak-yakın kim olursa ve nerede olursa olsun yokluk ve acı içinde kıvrananların dayanağı olmanın yollarına bakalım. Gücümüzün yetmediği noktalarda dualarımız ve yakarışlarımızla kardeşlerimizin imdadına koşalım.  Rahmeti Sonsuz olan Yüce Mevlamız içinde bulunduğumuz mevsimin ve mübarek Ramazan ayının hurmetine İslam âlemindeki yaşayan kardeşlerimizden dertli olanlara derman, acı ve zulüm altında inleyenlere emn-ü eman lutfetsin. Zalimlerden hidayeti mümkün olanlara en yakın zamanda hidayet versin. Hidayeti mümkün olmayanları Aziz ve Kahhar ism-i şerifi gereği kahr u perişan etsin.
Ramazanda ramazanlaşmak sonunda da bayramlaşmak ümidiyle sizleri Emin olan Yüce Mevlâ’mıza emanet ediyorum.

Recep Toraman
Göteborg/İsveç
20.07. 2012